H ευρύτερη περιοχή του Φόδελε είναι μεγάλου γεωλογικού ενδιαφέροντος καθώς στη περιοχή μελετήθηκαν προαλπικά τεκτονικά φαινόμενα, τα αρχαιότερα στη Κρήτη. Η μελέτη των συνθηκών απόθεσης και γένεσης και οι ιζηματογενείς χαρακτήρες (στρώματα Φόδελε) αποτελούν σπουδαία συγκριτικά στοιχεία για τη μελέτη της παλαιογραφικής εξέλιξης του Ελλαδικού χώρου (ανεστραμμένες σειρές).
Στη ευρύτερη περιοχή του Μαλεβιζίου, την κατώτερη και πιο βαθιά θέση καταλαμβάνει η ομάδα πετρωμάτων των Πλακωδών ασβεστόλιθων (παρόλο που εμφανίζεται λόγω νεότερων τεκτονικών διεργασιών, σε όλες τις ψηλές οροσειρές του νησιού). Οι Πλακώδεις ασβεστόλιθοι σχηματίστηκαν από την απόθεση ανθρακικού ασβεστίου σε ένα βαθύ θαλάσσιο περιβάλλον, γεγονός που δικαιολογεί τη παρουσία πλήθος θαλάσσιων απολιθωμάτων από κοράλλια, μαλάκια και σπόγγους. Η διαδικασία απόθεσης άρχισε πριν από 400εκ. χρόνια (Περμική περίοδο) και τερματίστηκε πριν από 30εκ. χρόνια, σχηματίζοντας ένα πάχος πετρωμάτων που φτάνει τα 5000μ.
Τα πετρώματα αυτά αργότερα θερμάνθηκαν και συμπιέστηκαν σχηματίζοντας τα μάρμαρα που παρατηρούμε σήμερα στο Κουλούκωνα (Ταλαία Ορη). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό των πετρωμάτων αυτών είναι ο αποχωρισμός τους σε λεπτές πλάκες (πλακώδεις) που χρησιμοποιούνται ως οικοδομικό υλικό. Μέσα στα πετρώματα αυτά συναντά κανείς και σκληρότερα υλικά από διοξείδιο του πυριτίου τις τσακμακόπετρες ή ακόνια.
Πάνω από τα ανθρακικά πετρώματα των πλακωδών ασβεστόλιθων εμφανίζονται τα φυλλιτικά και σχιστολιθικά πετρώματα της ομάδας των Φυλλιτών – χαλαζιτών (Φόδελε και Ρογδιά-Αγ.Πελαγία). Τα πετρώματα αυτά, που σχηματίστηκαν πριν από 300-200εκ. χρόνια, είναι κυρίως σκουρόχρωμοι έως βυσσινί φυλλίτες και σχιστόλιθοι, που αποχωρίζονται σε λεπτά φύλλα. Περιέχουν αργίλιο, σίδηρο, και πυρίτιο, είναι πολύ μαλακά, συγκρατούν σε αντίθεση με τους ασβεστόλιθους το νερό. σχηματίζοντας εύφορα εδάφη. Μέσα στους φυλλίτες αυτούς εμφανίζονται και λευκά μάρμαρα (mr) που τα συναντάμε στo όρος Βασιλικό.
Σύμφωνα με τον Χ. Φασουλά, 5χιλ. μετά τις Σίσες και προς Φόδελε, στη κλειστή στροφή και στις δυο τομές της εθνικής οδού διακρίνονται μέσα στα στρώματα του Φόδελε των πλακωδών ασβεστόλιθων πλήθος καλοδιατηρημένων απολιθωμάτων Περμικής ηλικίας (με γυμνό μάτι διακρίνονται εύκολα κοράλλια, βρυόζωα και βραχιόποδα,) τα οποία είναι τα παλιότερα του νησιού.