Ο πολιτιστικός σύλλογος του Φόδελε «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος» ιδρύθηκε το 1982 με σταθερό προσανατολισμό την προστασία και ανάδειξη της φυσικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής. Με κύρια εργαλεία την αναβίωση παραδόσεων και εθίμων του τόπου, τη διοργάνωση πολιτιστικών και μουσικών δρώμενων στοχεύει, παράλληλα, μέσω της συμμετοχής, κοινής δράσης, αναζήτησης, γνώσης, διάδρασης με τους συμπολίτες στη αφύπνιση της αίσθησης της κοινότητας, στη στερέωση της με ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Αναβιώνει πανάρχαια έθιμα, εκείνο του Κλήδονα στη γιορτή του Αϊ Γιαννιού ή των Αποκριών, οργανώνει επιμορφωτικές – ψυχαγωγικές εκδρομές στους αρχαιολογικούς και ιστορικούς χώρους της Κρήτης, θεατρικές παραστάσεις, και μουσικά δρώμενα.

Προβαίνει με τη στήριξη ευρύτερων φορέων στην έκδοση βιβλίων που καταγράφουν τη ιστορική πορεία του Φόδελε ενώ παράλληλα δημιουργεί τη δική του βιβλιοθήκη του και χώρο- internet για τη νεολαία.

Διαχειρίζεται το μουσείο του Θεοτοκόπουλου, οργανώνει συναυλίες και παιχνίδια στο χώρο, θέλοντας να το καταστήσει ζωντανό πνευματικό κύτταρο, χώρος ανταλλαγής απόψεων, ιδεών και γνώσεων.

Τέλος, με το «Πολιτιστικό Φεστιβάλ Φοδελε», τις εκδηλώσεις του Αυγούστου, φιλοδοξεί να μεταφέρει τους παραπάνω στόχους στο ευρύτερο χώρο της Κρητικής κοινωνίας προβάλλοντας παράλληλα την ομορφιά και την ιστορία του τόπου.