Get Adobe Flash player

Προτεινόμενες επισκέψεις - φυσιολατρικές διαδρομές

1. Ξεκινώντας από την είσοδο του χωριού και στρίβοντας δεξιά στο πρώτο γεφυράκι, ακολουθώντας τη πορεία του ποταμού μέσα από ένα πανέμορφο, καταπράσινο δρόμο φτάνει κανείς σε 15 λεπτά στη εκκλησιά της Παναγίας, ένα αληθινό κόσμημα της βυζαντινής ναοδομίας και τέχνης. Συνεχίζει με την επίσκεψη του μουσείου του Θεοτοκόπουλου ενώ παράλληλα μπορεί να ξεκουραστεί στη δροσιά των δένδρων του αναψυκτηρίου.

 

2. Έχοντας επισκεφθεί το πλάτανο με την αφιερωματική πλάκα στο κέντρο του χωριού, μπορεί κανείς να ακολουθήσει τη προτεινόμενη φυσιολατρική διαδρομή παράλληλα στο ποτάμι έως το κοινοτικό πλυσταριό των αρχών του αιώνα.

 

3. Ξεκινώντας από το δεύτερο γεφυράκι, δεξιά, μπορεί κάποιος μέσα από συμπαθητικά στενά σοκάκια του χωριού να καταλήξει στη κεντρική εκκλησία του χωριού, αφιερωμένη στο Μιχαήλ Αρχάγγελο, καθώς και τη παλαιότερη (19ου αι.) και μικρότερη του προστάτη του χωριού Αι Γιώργη.

 

4. Αφήνοντας το αυτοκίνητο στην έξοδο του χωριού και ακολουθώντας ένα δρόμο πνιγμένος στις πορτοκαλιές, μανταρινιές, λεμονιές και αργότερα πλατάνια, κουμαριές, κατσοπρίνους, αγρελιές, χαρουπιές και αρωματικούς θάμνους μπορεί μετά από διαδρομή μιας ώρας να επισκεφθεί το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα.

 

5. Για τους τολμηρούς προτείνεται η ανάβαση στους Κουλέδες στις κορυφές των λόφων και η εξερεύνηση των καταρραχτών της περιοχής (βροχερούς μήνες)..

Που μπορείτε να μείνετε: Τόσο στην παραλία όσο και στο κέντρο του χωριού υπάρχουν συμπαθητικά ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην περιοχή βρίσκεται το πολυτελές ξενοδοχείο "Fodele Beach".

Που μπορείτε να φάτε: Η επίσκεψη του χωριού δεν νοείται χωρίς τη δοκιμή των νοστιμότατων μεζέδων, του ντόπιου κρέατος και της εξαιρετικής ρακι , του χωριού.

Υπέροχα ταβερνάκια θα βρείτε ανοικτά όλο το χρόνο τόσο στη μεσοποταμιά, από τη μια και την άλλη πλευρά του ποταμού, όσο και στη παραλία του χωριού, πεντακάθαρα και με τιμές εξαιρετικά φιλικές.

Μπορείτε επίσης να απολαύσετε το καφέ σας σε μια από τις συμπαθητικές καφετερίες του χωριού.

Καλύτερη εποχή για επίσκεψη: Το Φόδελε αποτελεί ένα αξιόλογο προορισμό για κάθε εποχή του χρόνου: την άνοιξη ντύνεται στα άσπρα και μοσχοβολά από τους ανθούς των πορτοκαλιών, το καλοκαίρι προσφέρει τη δροσιά των νερών και των πλατάνων του, το φθινόπωρο τα χρώματα των δένδρων και των φύλλων, το χειμώνα τη γλύκα και τη μυρωδιά της νοτισμένης γης.


Εορτές – πολιτιστικές εκδηλώσεις :

Με μυστικιστικό τρόπο, κατανυχτικά, θυμίζοντας αρχαίες τελετουργίες μέσα από δένδρα και νερά, φως και σκοτάδι, γιορτάζεται η περιφορά του επιταφίου τη μεγάλη Παρασκευή. Μια βραδιά που χαράσσεται αναμφίβολα στη μνήμη μας.

Ενδιαφέρουσες αναβιώσεις εθίμων γίνονται (ανακοινώνονται στο site του συλλόγου) σε διάφορες χρονικές στιγμές από το πολιτιστικό σύλλογο και τέλος το «Πολιτιστικό Φεστιβάλ Φόδελε» τον Αύγουστο.

Προτεινόμενα αναγνώσματα: ποιητικότατο ανάγνωσμα για το Φόδελε από τη συντοπίτισσα Βιργινία Βέργη Νέρη: ΦΟΔΕΛΕ Τοπία-Θρύλοι και Αληθινές Ιστορίες, Δωρικός, 2010.

 


Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
GreekEnglish (United Kingdom)French (Fr)Español(Spanish Formal International)Deutsch (DE-CH-AT)